Friday, April 6, 2012

Was-was

Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah kerana masih memberi peluang untuk diri ini terus menulis. InsyaAllah untuk post kali ini, saya akan kongsikan sedikit ilmu, yang ada hubungkaitnya dengan apa yang saya pelajari sebagai pelajar perubatan. Sama-sama kita ambil manfaat.

Was-was, atau ragu-ragu dalam apa yang dilakukan, merupakan penyakit yang selalu mengganggu masyarakat kita. Antara perkara yang selalu dikaitkan dengan was-was adalah ketika ibadah, seperti takbiratul ihram beberapa kali kerana tidak yakin dengan niat yang dilafazkan. Lebih merbahaya apabila was-was ini melibatkan akidah seorang Muslim.

Sebagaimana hadis riwayat Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Syaitan akan datang kepada seseorang, lalu berkata, 'Siapa yang menjadikan ini? Siapa yang menjadikan itu?' sampai ia berkata, 'Siapa yang menjadikan Tuhanmu?' Apabila sampai pada pertanyaan demikian, hendaklah orang itu mohon perlindungan kepada Tuhan, dan hendaklah berhenti memikirkannya."
-riwayat Bukhari & Muslim-

Was-was tidak menunjukkan kekurangan iman seseorang, malah boleh berlaku kepada sesiapa sahaja yang Allah kehendaki. Syaitan berusaha untuk merosakkan manusia dengan menimbulkan rasa was-was, agar mereka tersesat dari jalan yang benar. Maka amat penting bagi orang beriman untuk melawan rasa was-was dengan sebaik mungkin.

Antara perkara yang boleh kita lakukan untuk mengatasi was-was:
1) Berlindung kepada Allah daripada godaan syaitan

"Maka apabila engkau hendak membaca Al-Quran,
mohonlah perlindungan kepada Allah dari syaitan yang terkutuk.
Sungguh, syaitan itu tidak akan berpengaruh
terhadap orang yang beriman dan bertawakal kepada Allah"
-surah An-Nahl, ayat 98,99-

2) Berhenti melayani perasaan was-was

Sebagaimana yang diterangkan dalam hadis diatas, Rasulullah s.a.w. mengajar supaya kita berhenti memikirkan perkara tersebut. Kita perlu cuba menyibukkan diri dengan perkara lain seperti contoh berzikir, istighfar, membuat kerja-kerja yang bermanfaat.

3) Menuntut ilmu

Perkara yang ditimbulkan oleh perasaan was-was juga boleh terjadi disebabkan kurangnya ilmu, terutamanya yang berkaitan dengan akidah dan ibadah. Perbanyakkanlah belajar dengan membaca buku-buku, mendengar ceramah/kuliyah, dan bertanya kepada mereka yang lebih arif dan alim berkenaannya. Bukan sahaja untuk ilmu agama, malah berkaitan ilmu-ilmu lain juga.

4) Membaca surah Al-Mu'awwidzatain

Al-Mu'awwidzatain adalah dua surah mohon perlindungan, iaitu surah al-Falaq dan surah an-Nas. Terdapat banyak hadis berkenaan keutamaan dua surah ini, antaranya hadis Uqbah bin Amir, dimana Rasulullah bersabda: "Wahai Uqbah, maukah kamu aku ajarkan dua surah yang termasuk dua surah terbaik yang dibaca oleh manusia?"

Aku (Uqbah) menjawab, "Tentu wahai Rasulullah." Lalu baginda membacakan untukku surah al-Falaq dan surah an-Nas. Kemudian tiba waktu solat, baginda menjadi imam lalu membaca kedua surah tersebut. Kemudian baginda lalu dihadapanku dan bersabda:

"Bagaimana pendapatmu wahai Uqbah?
Bacalah kedua surah tersebut ketika hendak tidur dan ketika bangun dari tidur"
-riwayat Ahmad, Daud & an-Nasai-

Jika perasaan was-was itu terlalu teruk, adalah penting untuk kita merujuk kepada pakar psikiatri. Penyakit ini dikenali sebagai 'Obsessive-Compulsive Disorder', iaitu keadaan dimana seseorang sering memikirkan tentang sesuatu berulang kali, tidak boleh berhenti walaupun telah mencuba, sehingga boleh mengganggu kerja dan kehidupannya (obsessive). Kadangkala ia dimanifestasikan dengan gerak laku fizikal (compulsive), seperti membasuh tangan berulang kali, menutup dan membuka suis lampu, memeriksa tombol pintu kerana dikhuatiri tidak dikunci.

Sesungguhnya berusaha untuk mengubati sesuatu masalah sangatlah dituntut, dan tidak patut seseorang menzalimi dirinya dengan membiarkan diri dibelenggu oleh was-was yang berterusan. Semoga apa yang dikongsikan ini bermanfaat buat semua sahabat yang membaca.Sebarang teguran dan tambahan idea sangat-sangat dituntut. Allahu'alam. ^^

Rujukan: "Isu-isu Fiqh Perubatan Semasa", Al-Syeikh Walid bin Rasyid Al-Su'aidan

No comments:

Post a Comment