Wednesday, July 22, 2009

Beruntungnya...

hi-bloom

InsyaAllah selepas lama tidak menulis blog, jadi saya kongsikan sedikit pengalaman, mungkin ada yang penah alami, tetapi suka untuk saya kongsikannya. =)

Sem baru ini saya tinggal ditempat baru, walaupun sebelumnya sedih dan risau apabila tak dapat tinggal dalam kolej induk. Alhamdulillah, suasananya berbeza dari apa yang disangka. Setiap kali hampir masuk waktu, pasti akan jelas kedengaran bacaan Al-Quran, kemudian azan yang menyeru kita kepada Allah, kedengaran di sekitar Kg Baru ini, membuatkan saya teringatkan suasana di Mekah, waktu umrah kecik-kecik dulu.

Satu kali selepas solat berjemaah, seperti biasa saya bersalam-salaman dengan saudara disebelah. Apabila saya toleh ke belakang, menghulurkan tangan untuk bersalam, saya tersentak melihat pakcik itu yang ketiadaan tangan kanannya. MasyaAllah.

Secara spontan, pakcik tu meletakkan tangan kirinya memegang tanganku. Sebak sangat waktu tu, siapa tak tersentuh melihat betapa baiknya pakcik itu, walaupun keadaannya kurang sempurna. Bersyukur sangat pada Allah, yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani. Tak dapat dibayangkan, bagaimana sukarnya hidup dalam serba kekurangan, untuk makan, untuk solat, apatah lagi untuk membuat kerja harian. Bersyukur sangat kita dilahirkan dalam keadaan yang serba serbi mencukupi.

"Sungguh, Allah tidak akan menzalimi seseorang walaupun sebesar zarrah (iaitu sesuatu yang terkecil dan teringan), dan jika ada kebajikan (sekecil zarrah), niscaya Allah akan melipat gandakannya, dan memberikan pahala yang besar dari sisi-Nya"
-surah An-Nisa', 4: 40-

Setiap kali pergi ke masjid selepas itu, saya jadi suka melihat pakcik tu. Gayanya bersahaja, jalan dengan penuh lemah lembut, membuatkan hati ini turut menjadi lembut. Kadang-kadang tertanya juga, kenapa Allah jadikan setiap kita ini berbeza-beza. Pasti ada sebabnya Allah jadikan seseorang itu begitu.

Jika semua manusia diciptakan sempurna, pasti kita akan lupa pada pencipta kita. Orang yang serba kekurangan, mereka sedar betapa kecil dan lemahnya diri ini. Bagi kita yang melihatnya, ianya sebagai peringatan kepada kita betapa beruntungnya kita. Alangkah zalimnya bagi mereka yang langsung tiada perasaan dan tidak bersyukur.

"Dan ingatlah ketika Tuhanmu memaklumkan, 'Sesungguhnya jika kamu bersyukur, niscaya Aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmatKu), maka pasti azab-Ku sangat berat"
-surah Ibrahim, 14:7-

hi-bloom

Setiap yang kita lalui dalam kehidupan kita, pasti akan ada pengajaran dan peringatan kepada kita. Cuma semuanya bergantung pada kita, samada kita perasan atau membiarkannya tdak bermakna kepada kita. Jika setiap yang kita lalui itu dijadikan pengajaran, insyaAllah kita akan menjadi manusia yang berjaya, tabah melalui setiap ujian-ujian kehidupan.

Itulah tarbiyah dari Allah, yang kadang-kadang kita tidak perasan. Untuk menerimanya dengan baik, perlukan diri dan sikap yang sentiasa positif. Mereka yang suka berfikir, pasti akan mendapat pengajarannya, insyaAllah. Mereka itulah yang dikatakan Allah sebagai Ulul Albab.

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan pergantian malam dan siang, terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi Ulul Albab (orang yang berakal).
Iaitu orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri, duduk, atau dalam keadaan berbaring, dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata), 'Ya Tuhan kami, tidaklah Engkau menciptakan semua ini sia-sia, Mahasuci Engkau, lindungilah kami dari azab neraka"

-surah Ali-Imran, 3: 190,191-

Semoga dengan kisah yang serba ringkas ini bermanfaat buat rakan-rakan yang membaca. Setiap yang baik itu dari Allah, saya hanya berkongsikan apa yang tersimpan dihati. Moga kita tergolong dikalangan mereka yang beriman, insyaAllah. =)

5 comments:

 1. salam....ni 1 of the reason x nak pndh k1 la ye???
  May be tggal k3 lbh baik utk kita kot...haha

  ReplyDelete
 2. huhuhu...yup...
  ni salah 1 reason la...
  ada byk reason lg...hehe...
  tp K3 mmg best!!! =P

  ReplyDelete
 3. Salam...
  rindu k3 tetibe..hehe
  masih tidak dapat dilupakan bagaimana imarahnya masjid disana., bacaan al-Quran sentiasa kedengaran, tazkirah dan sbginye..
  semoga antum diberkahi olehNya..ajak2 lah member2 laen disana utk turut bersama mengimarahkan masjid tersebut...=)

  ReplyDelete
 4. insyaAllah....cuba sdaya yg mungkin....
  chaiyo2...
  surau D tu pon, imarahkan la jugak yer... =)

  ReplyDelete