Tuesday, January 24, 2012

Siapalah aku...


Ramai dikalangan kita menganggap bahawa tanda seseorang itu sayang kepada kita, dia sanggup melakukan apa saja untuk kita. Membelikan kita hadiah yang hebat-hebat, sentiasa meluahkan kata-kata yang menyenangkan hati dan tidak sesekali melukakan hati kita.

Ya, ianya menambahkan kasih sayang kita kepada dia. Namun yang lebih penting, adakah hubungan kita dengan Allah akan turut bertambah atau sebaliknya? Teringat satu hadis yang cukup popular tentang 3 tanda manisnya iman:

"3 perkara apabila terdapat pada diri seseorang maka ia mendapat manisnya iman, iaitu Allah dan RasulNya lebih ia cintai dari segalanya, mencintai seseorang kerana Allah dan ia benci kepada kekufuran sebagaimana ia benci dicampakkan kedalam neraka"
-riwayat Bukhari-

Manusia secara lumrahnya sangat menginginkan kasih sayang. Apabila keseorangan atau kesedihan, pasti dilubuk hatinya menginginkan seseorang untuk mendengar luahan tersebut. Jika tiada siapa ingin mendengar, maka kita akan terus kecewa dan menghampiri kebinasaan. Apabila keadaan ini berlarutan tanpa dikawal, maka orang tersebut akan merasakan tiada gunanya hidup didunia ini.

Tidakkah kita tahu, bahawa disisi kita sentiasa ada Yang Maha Mendengar. Dia sentiasa melihat kita seharian, sentiasa bersedia mendengar luahan dan permintaan kita. Maka amat rugilah kita jika kita tidak menghargai kewujudanNya.

"Dan apabila hamba-hambaku bertanya kepadamu tentang Aku, katakanlah sesungguhnya Aku (Allah) dekat. Aku perkenankan permintaan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanKu (dengan mematuhi perintahKu) dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik lagi benar"
-surah Al-Baqarah, ayat 186-

Memang benar kita tidak dapat melihatNya. Namun dengan iman dan ilmu sahaja yang mampu merasai kewujudanNya. Tanamkan rasa cinta kita kepadaNya, kenal sifat-sifatNya dan ingat nama-namaNya dalam setiap pekerjaan yang kita lakukan. Semoga hati yang lemah itu akan menjadi kuat, tabah dan mampu sabar menghadapi semua liku-liku kehidupan. Ingatlah, kasih sayang Allah itu sentiasa ada.

(Dah lama tak menulis. Sedang mencari semula minat dan rentak. Semoga Allah berikan kita kekuatan. ^^)

1 comment: