Monday, February 6, 2012

Bahagia bersama


Setiap orang pasti inginkan kebahagiaan. Kita tahu walau betapa banyaknya harta, betapa besarnya rumah, belum pasti kita akan bahagia. Walau secantik mana kekasih kita, seindah mana kata-katanya, belum pasti dia mampu memberi kebahagiaan kepada kita. Namun bagi kita yang punya agama dan pegangan, kita tahu bahawa kebahagiaan yang hakiki adalah di syurga kelak.

Manusia apabila tidak dapat melihat kebahagiaan yang dijanjikan Allah itu, maka kita mudah lupa dan leka. Bila kita ke kelas mahupun ke tempat kerja, kita akan disibukkan dengan urusan dunia. Jadi hasilnya, hanya sebilangan kecil yang masih terus menanamkan niat mengejar syurga Allah itu. Maka adalah tidak pelik untuk melihat betapa ramainya manusia yang lupa pada tujuan asal penciptaannya.

Jika kita adalah antara insan yang masih diberi iman dan keyakinan tinggi pada syurga Allah, adakah sanggup kita membiarkan ahli keluarga dan sahabat-sahabat kita lupa pada tujuan asal penciptaan dan terus dihanyut kelekaan? Jika neraka berada didepan mata kita, adakah sanggup kita melihat mereka dicampak kedalam api neraka? Pasti tidak. Maka kita perlu selamatkan mereka.

Jawapannya kita sendiri sudah tahu, iaitu dakwah. Ya, dakwah! Perkataan ini bukan khas untuk ustaz-ustaz sahaja, tetapi kewajipan atas setiap muslim. Mereka yang mengaku beriman mesti mengajak orang sekelilingnya menuju ketaatan pada Allah. Sebagaimana seseorang yang suka dirinya berada dalam kebaikan, maka orang tersebut pasti ingin melihat saudaranya turut gembira, dan inilah kasih sayang yang sebenar-benarnya.

Dari Anas r.a., Rasulullah s.a.w bsabda, "Tidak sempurna iman seseorang diantara kalian sehingga dia mengasihi saudaranya (sesama Islam) sepertimana dia mengasihi dirinya sendiri"
-sahih Bukhari-

Sama-sama kita tanya pada diri kita, adakah kita benar-benar sayang pada ibu bapa kita? Adik-beradik kita? Sahabat-sahabat kita? Jika benar, maka kongsikanlah kebaikan bersama dengan mereka walaupun sekadar satu nasihat. Sebarkanlah ilmu walaupun hanya menulis di 'wall fb'. Tunjukkan akhlak yang baik, kata-kata yang baik, seperti Rasulullah s.a.w. mengajar kita.

Semoga dengan usaha kita yang sedikit ini mampu menyebarkan kebaikan dan keindahan Islam kepada orang disekeliling kita. Mulakan sedikit demi sedikit, dan perbaiki dari hari ke hari. InsyaAllah jika setiap Muslim melakukan kebaikan ini setiap masa, pasti masyarakat kita akan aman dan bahagia. Anda mampu mengubahnya. ^^

"Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang dari perkara yang salah (buruk & keji) serta kamu pula beriman kepada Allah."
-surah Ali-Imran, ayat 110-

No comments:

Post a Comment